Madhyamik History short question and answer (VSA),Chapter-1.

Madhyamik history short question answer

West Bengal board class 10 Complete history very short questions with answers from chapter 1 (Ideas of History) for securing good marks in the Madhyamik Pariksha. In Madhyamik Pariksha two VSAs will be asked from this chapter.

1. Who is called the ‘Father of History’?
Ans: Herodotus
2. The term ‘History’ is derived from the word ______________?
Ans: Historia (means inquiry). It is a Greek word.
3.Who offered and worked, on the Sanskrit term ‘Ithihasa’?
Ans: Professor Suniti Kumar Chaterejee.
4.The term “Historia” means __________?
Ans: Inquiry.
5.When and who started a new trend of ‘New Social History’?
Ans: During 1960, historians like Edward Thomson, Eric Hobsbawm and Michael Foucalt.
6.When and where was the Social Science Research Council founded?
Ans: In 1965, England.
7.Who is BoriaMajumdar? Name book written by him.
Ans: Boria Majumdar was one of the sport historians in recent times. Twenty Two Yards of Freedom.
8.The first Indian Historian who exclusively worked on Subaltern History of India was –
Ans: Br. Ranajit Guha.
9.Who outlined enormous varieties of cuisine, foods and dishes that fall under Indian tradition.
Ans: K.T.Acharya.
10. Natayasastra of Bharat Muni, a sage of Tamilnadu is written in __________?
Ans: Sanskrit in about 400 B.C.
11.Name the most important works of ancient Sanskrit of Indian dance?
Ans: Natayasastra and Abhinaya Darpana.
12.Name some Dramas and plays of Kalidas.
Ans: Abhijana Sakuntalamand  Meghadoote.
13.In which year was the National Theater founded?
Ans: 1872.
14.Which was the first featured film released in India?
Ans: Pundalik in May 1912.
15.When and which was the first mythological movie released in India?
Ans: Raja Harishchandra in the year 1913.
16.Which was the first sound effect movie released in India?
Ans: Alamara in 1931.
17.Which was the first honour making award in Indian cinema?
Ans: DadasahebPhalke Award.
18.When and who wrote ‘Griha Luxmi’?
Ans: Girish Chandra Ghosh in 1909.
19.When and who wrote encyclopedia of Indian cinema?
Ans: Ashis Rajadhyaksha and Paul Willemen in 1999.
20.Who gave the statement _________ ‘History is a science, no less and no more’?
Ans: Prof Bury.
21.Who gave the statement ______ ‘The study of History is the mother of the study of all social sciences’?
Ans: G.M. Trevalion.
22.The Olympic game  was first started during the ancient time in about __________?
Ans: 776 B.C
23.When was the Calcutta Cricket Club founded?
Ans: 1792.
24.When was the East Bengal Club founded?
Ans: 1920
25.When was the Mohan Bagan Club established?
Ans: 1889.
26.Who first introduce first documentary films in Kolkata?
Ans: Hiralal Sen and Motilal Sen.
27.Which was the first Bengali cinema made by Hiralal Sen?
Ans: Bilwa Mangal.
28. Who was the first Indian to wear European cloth?
Ans: Michael Madhusudan Datta.
29.When and who invented Telephone?
Ans: Graham Bell in 1876.
30.When and where was the first railway line started in Indian?
Ans: In 1853 from Bombay to Thane.
31.When was the Asiatic Society founded?
Ans: 1784.
32.When was the Indian Museum founded?
Ans: 1814.
33. Who wrote ‘History of  Indian and Eastern Architecture’?
Ans: James Ferjusson.
34.Who wrote the book ‘The Making of New Indian Art’?
Ans: Tapati Guha, Thakurta.
35.Who wrote ‘Nadia Kahini’?
Ans: Kumudnath Mallick.
36.Who wrote the book “a military History of Indian South Asia”?
Ans: Daniel Marston and Chandra S. Sundaram.
37.World Environment Day was first celebrated on ______________?
Ans: 5th June 1974.
38.Who wrote ‘Silent Spring’?
Ans: Rachel Carson.
39. Chipko movement was started in ____________?
Ans: 1973.

40. Who wrote ‘History of Jessore and Khulnai’?
Ans: Satish Chandra Mitra.
41.Who wrote ‘History of Hindu Chemistry’?
Ans: AcharayaPrafulla Chandra Roy.
42. Who published Bijnan Rahasya?
Ans: Bankim Chandra in 1875.
43. Who wrote the book  ‘Science,Technology and Medicine in colonial India’?
Ans: David Arnold.
44. Name the first Indian who dissected human body.
Ans: Madhu-Sudan Gupta.
45. Who wrote ’Women in Modern Indian’?|
Ans: Geraldine Forbes.
46. When was the Indian people Theater Association (IPTA) established?
Ans: 1943.
47. Who wrote ‘India Wins Freedom’?
Ans: MaulanaAbulkalam Azad.
48. Who wrote ‘Discovery of India’?
Ans: Jawaharlal Nehru.
49. Who wrote ‘SattarBatsar’  (70 years)?
Ans: Bipin Chandra Pal.
50.When and who wrote “Jiban Smiriti”?
Ans: RabindraNath Tagore in 1912, at the age of 50.
51. Who wrote ‘Jibaner Jharpata’?
Ans: Sarala Devi Chaudhurani.
52.Who wrote “Letters from a Father to his Daughter’?
Ans: Jawaharlal Nehru.(30 letter).
53.The author of ‘Military History of India’ was ________?
Ans: J.N.Sarkar.
54.The oldest preserved example of Indian music can be found in __________?
Ans: Samveda.
55.When and who published ‘Bargadarshan’?
Ans: In April 1872 Bakim Chandra Chatterjee.
56.When and who published “Somprakash”?
Ans: In 1858 Dwarkanath Vidyabhushan.
57.When and under whose Governor General’s rule was the Vernacular press Act passed?
Ans: In 1878 under Lord Lytton.
58.Which was the first Bengali Newspaper?
Ans: Samachar Darpan.
59.Modern interpretation of classical Indian Dance is______________?
Ans: Bharatnatyam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *