On Killing a Tree short questions answers for Class 12.

On killing a tree is a satirical poem written by Gieve Patel. Below is important short question answer from the poem on killing a tree for class 12 exam.

  1. What does the tree feed upon ?
    Answer: The tree feeds upon the earth’s crust
  2. What is the most sensitive part of the tree? (H.S 2018)
    Answer: Root is the most sensitive part of the tree.
  3. What is meant by by the term ‘anchoring earth’?
    Answer: The term ‘anchoring earth’ refers to the earth where the roots of the tree lie anchored.
  4. What sprouts from the leprous hide?
    Answer: From the leprous hide sprouts leaves.
  5. How can the strength of the tree be exposed?
    Answer: The strength of the tree can be exposed by uprooting the tree entirely from the earth cave.
  6. What will happen once the bleeding bark heals?
    Answer: Once the bleeding bark heals, curled green twigs will rise from close to the ground.
  7. What has the tree slowly consumed?
    Answer: The tree has slowly consumed the earth.
  8. What will happen to the bleeding bark?
    Answer: The bleeding bark will heal.
  9. How much time does it take to kill a tree?
    Answer: It takes, much time to kill a tree.
  10. What does a tree absorb?
    Answer: The tree absorbs years of sunlight, air and water
  11. What will rise from close to the ground?
    Answer: From close to the ground curled green twigs will rise
  12. What is to be pulled out and from where?
    Answer: The roots are to be pulled out from the earth cave.
  13. What will happen to the miniature boughs if unchecked?
    Answer: The miniature boughs if unchecked will expand again to farmer size.
  14. ‘And then it is done’— what does the word ‘it’ refer to?
    Answer: It refers to the act of killing a tree.
  15. Mention the two words that describe the source of the tree.
    Answer The two words that describe the source of the tree are ‘white’ and ‘wet.’
  16. How will the root be pulled out from the earth cave?
    Answer: The root will be pulled out from the earth cave by tying with a rope.
  17. How much time does it take to kill a tree ?
    Answer: It takes much time to kill a tree.
  18. How has the tree grown? OR How does tree grow? (H.S 2017)
    Answer: The tree has grown consuming the earth, rising out of it, feeding upon its crust, absorbing years of sunlight, air, water.
  19. From where would curled green twigs rise? ( H.S 2017)
    Answer: The curled green twigs rise from the stem close to the ground .
  20. What does the phrase ‘earth cave’ refer to? (H.S 2016)
    Answer: The phrase ‘ earth caves’ refers to the hollow opening on the ground after a well-rooted tree is uprooted.
  21. What scorch and choke the tree after it is pulled out? (H.S 2016)
    Answer: The root of the tree is exposed to air and sun which scorches and chokes the tree after it is completely uprooted.
  22. What causes the bark of the tree to bleed? (H.S 2018)
    Answer: Repeated hacking and chopping cause the bark of the tree to bleed.

Also Read :
Asleep in the Valley MCQ with answer:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *