On killing a tree MCQ for WBCHSE (12th)

On killing a tree MCQ

On killing a tree MCQ with answers for WBCHSE HS examination. Also multiple choice question (MCQ) from the Poem ‘On killing a tree’ asked in the previous HS exam included.

On killing a tree MCQ of 1 mark each.

1.The ‘curled twigs’ rises from (H.S 2018)

a) the earth’s cave
b) the uprooted tree
c) Close to the ground
d)the rough bough.
Answer: c) Close to the ground

2. The root needs to be pulled out of the ( H.S 2017)

a) firm soil
b) anchoring earth
c) underground
d) firm earth
Answer: b) anchoring earth

3. The bark of the tree is described as ‘leprous’ because (H.S 2016)

a) it is soft and smooth
b) it is wounded by the knife
c) it is rough and has marks
d) it is glossy and shining
Answer: c) it is rough and has marks

4.The poet seems to suggest that in order to kill a tree (HS.2020)

a) Plucking out all the leaves will do the job
(b) some pain will do the job
(c) cutting the branches will do the job
(d) total destruction of the roots will do the job
Answer: (d) total destruction of the roots will do the job

5. The bark bleeds due to

a) browning
b) withering
c) hacking and chopping
d) twisting
Answer: c) hacking and chopping

6.The tree gets killed only after

a) hacking and chopping
b) twisting and withering
c) browning and hardening
d) scorching and choking
Answer: b) twisting and withering

7.The root in “On Killing a Tree” is

a) pale and wet
b) green
c) white and wet
d) green and wet
Answer: c) white and wet

8.Out of the leprous hide of the tree, sprouts

a) branches
b) Twigs
c) leaves
d) boughs.
Answer: c) leaves

9.The ‘most sensitive’ part of the tree refers to

a) the miniature boughs
b) the green twigs
c) the leaves
d) the roots
Answer: d) the roots



10.’It takes —— time to kill a tree.

a) some
b) little
c) much
d) no
Answer: c) much

11.’Not so much pain will do it’ – the pain is caused due to

a) Twisting
b) scorching
c) choking
d) hacking and chopping
Answer: d) hacking and chopping

12. The tree fed upon

a) sunlight
b) air
c) water
d) crust
Answer: d) crust

13.”And then it is done” – The word ‘it’ refers to

a) hacking
b) chopping
c) twisting
d) killing
Answer: d) killing

14.The source of the tree was hidden inside the earth for

a) years
b) months
c) days
d) weeks
Answer: a) years

15. ‘Then the matter of —’

a) browning and hardening
b) twisting and withering
c) hacking and chopping
d) scorching and choking
Answer: d) scorching and choking

16.The bleeding bark will

a) grow
b) heal
c) rise
d) expand
Answer: b) heal

17.The poet who wrote “On killing a tree” is

a) Arthur Rimbaud
b) John Keats
c) Gieve Patel
d) Robert Browning
Answer: c) Gieve Patel

18.The tone of the poem ” On killing a tree” is

a) comic
b) tragic
c) satiric
d) patrio
Answer: c) satiric

19.’Leperous hide’ refers to the _______of the tree

a) bark
b) roots
c) leaves
d) branches
Answer: a) bark

20.The most sensitive part of the tree was _____ the earth

a) lying exposed
b) scorched within
c) hidden inside
d) wet with
Answer: c) hidden inside

21.For growing big the tree absorbs

a) Air
b) Water
c) Sunlight
d) All of the above
Answer: d) All of the above

22.The uprooted root exposes

a) the strength of the tree
b) the miniature boughs
c) the bleeding bark
d) the earth’s crust
Answer: a) the strength of the tree

23.To pull out the root from the earth it needs to be

a) hacked and chopped
b) jabbed with a knife
c) scorched and choked
d) roped and tied
Answer: d) roped and tied

24.Miniature boughs if unchecked will

a) no longer grow
c) expand to former size
b) rise towards the sky
d) go underground
Answer: c) expand to former size

25.From close to the ground rises

a)the bleeding bark
b) curled green leaves
c) miniature boughs
d) bran
Answer: c) miniature boughs

26.‘ In miniature boughs’ the boughs means

a) shoots
b) roots
c) frost
d) rain
Answer: a) a shoots

27.The tree has grown absorbing

a) sunlight, air, and water
b) earth’s crust
c) much time
d) air and water
Answer: a) sunlight, air, and water

28.The tree has grown

a) from the earth
b) over the earth
c) by consuming the earth
d) into the earth
Answer: c) by consuming the earth

29. In the poem ‘on killing a tree’ the process of killing a tree take

a) Very little time
b) Much time
c) the whole day
d) An entire day
Answer: b) Much time

You may also like:
On killing a tree short questions and answers(SAQ).
Asleep in the valley MCQ
Asleep in the valley SAQ
Asleep in the valley essay-type question.
‘Poetry of the earth’ essay-type question answer.
Short questions & answers from ‘Three Questions’.
MCQ from ‘Three Questions’.
‘Three Questions’ essay-type question & answer.
Short question & answer (SAQ) ‘Strong Roots
MCQ from ‘Strong Roots’.

Please Share:

4 thoughts on “On killing a tree MCQ for WBCHSE (12th)”

  1. Pingback: MCQ of 'Thank You Ma'am' for WBCHSE (Class 12)

  2. Pingback: Do As Directed Textual Grammar For Class 12 WBCHSE.

  3. Pingback: On Killing a Tree short questions answers for Class 12.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *