Three Questions MCQ for class 12 (H.S).

three questions MCQ

Three questions MCQ (multiple choice question) with answer for WBCHSE H.S students.These Selected MCQ from ‘Three Question’ will help student to secure good marks in H.S exam.

1.The Tsar was very ——— to have made peace with his energy –
a) angry
b) surprised
c) glad
d) unhappy
Answer: c) glad

2.The answer his three questions the Tsar had invited
a) Scholars and learned men
b) Priests
c) Soldiers
d) Doctors
Answer: a) Scholars and learned men

3.The bearded man had been wounded by –
a) The Tsar
b) hermit
c) The Tsar’s body guard
d) his brother
Answer: c) The Tsar’s body guard

4.The bearded man wanted to kill the Tsar because –
a) he wanted to sit on the throne
b) he wanted to take revenge
c) he wanted to rob the Tsar
d) he was a murderer
Answer: b) he wanted to take revenge

5.The body guard was waiting for the Tsar
a) in the forest
b) outside the hut
c) outside the forest
d) in the hut
Answer: c) outside the forest

6.The hermit only met
a) ordinary folk
b) royalty
c) poor people
d) scholars
Answer: a) ordinary folk

7.The Tsar had executed the bearded man’s–
a) father
b) son
c) uncle
d) brothers
Answer: d) brothers

8.Seeing the Tsar, the hermit
a) greeted him with a smile
b) offered him water
c) offered him food and shelter
d) greeted him and went on digging
Answer: d) greeted him and went on digging

9.When the Tsar went out into the porch and looked around for the hermit, he was
a) sowing seeds
b) digging beds
c) nursing the wound of the bearded man
d) speaking to the wounded man
Answer: a) sowing seeds



10.The answers that the Tsar got from the learned men, were all –
a) similar
b) different
c) correct
d) incorrect
Answer: b) different

11.When at last the blood ceased flowing the man revived and asked for–
a) food
b) water
c) medicine
d) shelter
Answer: b) water

You May Like:
>> ‘Three Questions’ essay type question with answer.

12.The wounded man swore to revenge himself on the Tsar because
a) killed his brother
b) imprisoned his brother
c) seized his kingdom
d) executed his brother and seized his property.
Answer: d) executed his brother and seized his property.

13.Some suggested that the Tsar should have a Council of wise men to
a) decide what was his most important occupation.
b) help him to fix proper time for everything.
c) decide who were the right people to listen to.
d) decide whom to avoid.
Answer: b) help him to fix proper time for everything.

14.When the Tsar approached the hermit, he was
a) having lunch
b) mopping his hut
c) digging the ground
d) reading a book
Answer: c) digging the ground

15.Having taken leave of the wounded man, the Tsar
a) looked for his horse
b) looked for his bodyguards
c) went out into the porch and looked around for the hermit
d) walked away without informing the hermit
Answer: c) went out into the porch and looked around for the hermit

16.Each time the hermit stuck his spade into the ground, he
a) sat down for rest
b) drank water
c) wiped off the sweat on his fore head.
d) breathed heavily.
Answer: d) breathed heavily.

17.The hermit only received –
a) poor people
b) common people
c) deprived people
d) people in real distress
Answer: c) deprived people

18.The Tsar stopped after digging
a) one bed
b) three beds
c) six beds
d) two beds
Answer: d) two beds

19.The hermit was widely renowned for his
a) knowledge
b) simplicity
c) wisdom
d) clarity of thought
Answer: c) wisdom

20.The Tsar would never fail in anything he undertook, if he knew
a) the most important man
b) the most important time
c) the most important place
d) the most important thing to do
Answer: b) the most important time

21.The Tsar went to visit the hermit in –
a) king’s attire
b) simple clothes
c) farmer’s disguise
d) a magician’s robe
Answer: b) simple clothes

22.The hermit was
a)frail and weak
b) healthy
c) bulky
d) strong built
Answer: a)frail and weak

23.The third question was what was the most important –
a) occupation
b) place
c) time
d) thing
Answer: a) occupation

24.The bearded man was actually, the king’s—
a) friend
b) guide
c) enemy
d) body guard
Answer: c) enemy

25.The hermit lived in a wood which he –
a) often left
b) often hunted in
c) never quitted
d) seldom fear
Answer: c) never quitted

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *