Complete SAQ from poem Asleep In the Valley for H.S students.

asleep in the valley

Important short question with answer for 1 marks from the poem ‘Asleep in the Valley’ by Arthur Rimbaud for WBCHSE H.S students. Also question asked in previous West Bengal Council of Higher Secondary H.S examination included.

1.What is the soldier’s pillow made up of?

Table of Contents

Answer: The soldier pillow is made of fern.

2.What fills the hollow with light?

Answer: The Sun’s rays fill the hollow with light.

3.How is the smile of the soldier described in the poem ‘Asleep In the Valley’ ? or What is the smile of the dead soldier compared to? (H.S 2020)

Answer: The smile of the soldier is compared to that of an infant, and is said to be without guile.

4.What are there in the side of the soldier ?

Answer: In the side of the soldier there are two red holes.

5.How does the soldier lie, in the poem ‘Asleep In The Valley’ ?

Answer: In the poem ‘Asleep In the Valley’, the soldier lies open-mouthed

6.What is Nature asked to do, in the poem ‘Asleep In The Valley’ ?

Answer: In the poem ‘Asleep In the Valley’, Nature is asked to keep the soldier warm.

7.What suggests that the soldier is dead?

Answer: The two red holes on the side of the soldier suggests that he is dead.

8.What leaves long strands of silver on the bright grass?

Answer: The slow stream leaves long strands of silver on the bright grass.

9.Where does the soldier rest his head?

Answer: The soldier rests his head on a pillow made of fern.

10.Mention the two words used to describe the sun-soaked bed.

Answer: The two words used to describe the sun-soaked bed are ‘warm’ and ‘green’.

11.Why is the smile of the soldier compared to that of an infant’s?

Answer:The smile of the soldier is as innocent as that of an infant, both without guile, and is therefore compared to it.

12.How is one hand of the soldier placed?

Answer: One hand of the soldier is placed on his breast.

13. What are the humming insects asked not to do?

Answer: The humming insects are asked not to disturb the soldier’s rest.

14.What streams from the mountain top ?

Answer: The sun’s rays stream from the mountain top.

15.Why is nature asked to keep the soldier warm? (H.S 2016)

Answer: Nature is asked to keep the soldier warm because otherwise he may catch cold.

16.Where does the soldier lie stretched ?

Answer: The soldier lies stretched in the heavy undergrowth.

17.Why is the soldier pale? (H.S 2018)

Answer: The soldier is pale, because he is dead.


You may also like:
Important ‘Asleep in the valley Question and Answer:
MCQ ‘ Asleep in the Valley’.


18.What does not disturb the soldier’s sleep?

Answer: Humming insects do not disturb the soldier’s sleep.

19. How does the poet bring out out the innocence of the Soldier in ‘Asleep in the the Valley’ (H.S 2018)

Answer: The poet brings out the innocence of the soldier in the poem “Asleep in the Valley” by comparing his smile to that of an infant’s

20. Where does the stream leave ‘long strands of silver’? (H.S 2017)

Answer: The stream leaves’ long strands of silver’ on the dazzling green grass.

21. What is described as ‘gentle,without guile’? (H.S 2017)

Answer: The smile of the soldier lying asleep in the lap of nature is described as ‘gentle, without guile’.

22. How does the stream look like in the poem ‘Asleep in the valley’? (H.S 2016)

Answer: The meandering stream looks like a silver strand on the dazzling green grass in the poem “ Asleep in the Valley”.

23. What is the main theme of the poem ‘Asleep in the valley’?

Answer: The main theme of the poem Asleep in the valley’ is futility of war.

24. They fill the hollow full of light” What does the word ‘hollow’ suggest here?

Answer: The word ‘hollow’ describes the valley.

25. Where are the feet of the soldier placed? (H.S 2015,2020)

Answer: The soldier;s feet are among the flowers.

1 thought on “Complete SAQ from poem Asleep In the Valley for H.S students.”

  1. Pingback: On killing a tree MCQ for WBCHSE (12th)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *