MCQ History Class 11 with answers.

Important Ancient and Medieval period MCQ History class 11 for W.B board and Competitive exams.learning of Multiple choice questions are important to secure good marks in the exam.

Table of Contents

Choose the correct answer from the alternatives given:

1. In which age did man become a food producer?

a) Stone age                                      
b) Paleolithic age                             
c)New stone age             
d) Iron age.
Answer: C) New stone Age.

2. The most important characteristic of the tools of the Mesolithic age was:

a) Very small size                            
b) very large size                             
c) Fragility                           
d) Length.
Answer: a) Very small size

3. In which age was the potter’s wheel invented?

a) Paleolithic age                             
b) Mesolithic age                            
c) Neolithic age                               
d) Chalcolithic age.
Answer: c) Neolithic age

4. Which ancient civilization used the cuneiform script?

a) Egypt                                               
b) Sumer                                            
c) Babylon                          
d) India.
Answer: b) Sumer

5. Which ancient civilization used the hieroglyphic script?

a) Egypt                                            
b) Sumer                                            
c) Greece                           
d) Mesopotamia.
Answer: a) Egypt   

6. Rajtarangani is a historical account of

a) Kashmir                                         
b) Gujrat                                             
c) China                                               
d) Sumer
Answer: a) Kashmir

7. The author of Indika was

a) Polybius                                         
b) Megasathenes                           
c) Herodotus                     
d) Thusyclides.
Answer: b) Megasathenes 

8. During the Harappa age, the people

a) Lived in caves                                              
b) carried out agriculture            
c) knew the use of iron
d) used coins.
Answer: b) carried out agriculture

9. In the pre-history age man

a) Did know writing                       
b) knew agriculture                        
c) knew the use of iron
d) carried out foreign trade.
Answer: a) Did know writing  

10. In the earlier stage of civilization, man

a) used iron tools                            
b) used copper tools                     
c) used bronze tools     
d) used stone tools.
Answer: d) used stone tools.

11. Ancient Egyptians invented

a) How to write on papyrus       
b)The cuneiform script                 
c) paper                              
d) modern script.
Answer:a) How to write on papyrus

12. In the Paleolithic age, man was

a) a food gatherer                          
b) a food producer                         
c) a food storer                 
d) one who prepared food.
Answer:a) a food gatherer

13. ‘Gligamesh’ is an epic of the

a) Indians                                            
b) Mesopotamian                        
c) Egyptians                       
d) Greeks.
Answer: b) Mesopotamian 

14. James Mill was a …………..historian

a) British                                             
b) German                                         
c) Greek                              
d) Russian.
Answer: a) British 

15. Ancient man used hand-axes in the

a) Paleolithic age                         
b) Mesolithic age                            
c) Neolithic age                
d) copper-stone age.
Answer: a) Paleolithic age   

16. The meaning of the term ‘Homo habills’ is

a) Erect man                                      
b) Skillful man                                  
c) Intelligent man            
d) The great Ape.
Answer: b) Skillful man

17. “Homo erectus” means

a) Erect man                                      
b) skillful man                                   
c) Intelligent man            
d) The great Ape.
Answer: a) Erect man 

18. The fossils of Peking Man were discovered

a) Louis Leakey                                
b) Johan Andersson                          
c) Elwyn Simons                
d) Pel Wen Chung.
Answer: b) Johan Andersson  

19. Modern man first appeared on earth in:

a) Asia                                                  
b) Africa                                              
c) Europe                            
d) Australia.
Answer: b) Africa  

20. Ancient man first domesticated

a) Cows                                                               
b) Goats                                              
c) Dogs                                
d) Horses.
Answer: c) Dogs

21. Mahenjo-Daro is located on the bank of river

a) Indus                                                               
b) Ravi                                                 
c) Sutlej                                               
d) Beas.
Answer: a) Indus

22. In which Harappan site has a bathroom been discovered?

a) Harappa                                         
b) Mahenjo-daro                            
c) Lothal                              
d) Kalibangan.
Answer: b) Mahenjo-daro 

23. The great granary of the Harappan civilization was discovered in

a) Harappa                                         
b) Mahenjo-daro                            
c) Lothal                              
d) Kalibangan.
Answer: a) Harappa     

24. Egypt was describe as ‘the gift of the Nile’ by

a) Herodotus                                    
b) Thucydides                                   
c) Pliny                                 
d) Diodotus.
Answer: a) Herodotus  

25. In the Paleolithic Age, man

a) Lived by fishing alone                                                                                               
b) ate fruit and roots                     
c) Lived by hunting and gathering fruits and roots                                           
d) only collected bird’s egg
Answer:c) Lived by hunting and gathering fruits and roots 

26. In the Mesolithic Age, man

a) Used tiny tools made of stone                                                             
b) Used very large stone tools
c) Made tools of metal                                                                                 
d) Made tools of bronze.
Answer: b) Used very large stone tools

27. The foremost of the Neolithic age was

a) Discovery of iron                        
b) Discovery of cooper.                     
c) Making of bronze       
d) Beginning of agriculture.
Answer: d) Beginning of agriculture.

28. The Neolithic age was followed by

a) Cooper stone age                      
b) Iron age                                         
c) Mesolithic age             
d) Ice age.
Answer: a) Cooper stone age

29. The Pleistocene Age began ………… years ago

a) 30 lakh                                            
b) 26 lakh                                             
c) 10 lakh                            
d) 1 lakh.
Answer: b)26 lakh

30.The Pleistocene Age ended…………………. years

a) 1, lakh                                             
b) 50,000                                             
c) 11,7600                             
d) 10,000
Answer: c) 11,7600    

31. Harappan was located on the …………………river

a) Indus                                                               
b) Ravi                                                 
c) Sutlej                                               
d) Narmada.
Answer: b) Ravi 

32. “Valley of kings” was the burial ground of……………..

a)  The Pharaohs of Egypt            
b) The queen of Egypt                  
c) The king of Sumer    
d) The queen of Sumer.
Answer: a)  The Pharaohs of Egypt

33. Man learned to use the plough in the age:

a) Paleolithic age                          
b) Mesolithic age                            
c) Mesolithic age                             
d) Iron age.
Answer: d) Iron age.

34. The foremost invention of the Neolithic age was:

a) The wheel                    
b) The plough                                   
c) Bridges                                           
d) Carts.
Answer: a) The wheel

35. The term ‘Hobo habills’ means

a) Intelligent man           
b) Skillful man                                 
c) Erect man                                      
d) unintelligent man.
Answer:b) Skillful man 

36.The meaning of term ‘Homo erectus’ is

a)Upright Man                 
b) Skillful Man                                  
c) unintelligent man                       
d) Intelligent man
Answer:a)Upright Man

37. The meaning of term ‘Homo sapiens’ is

a)Upright Man                 
b) Skillful Man
c) unintelligent man                       
d) Intelligent man
Answer: d) Intelligent man

38. The land of Iraq was known as …………in the ancient days:

a) Babylon                          
b) Mesopotamia                             
c) Egypt                                                               
d) Iran.
Answer:b) Mesopotamia  

39. The early state were:

a) Greece.                          
b) Macedonia.                                  
c) Persia                                              
d) Iran.
Answer:a) Greece.

40. Approximately, how many polis develop in the ancient times?

a) 50                                     
b) 500                                                   
c) 1500.                 `                              
d) 3000.
Answer:c) 1500.    

41. According to plato, the ideal number of citizens a polis should have is

a) 4,000                               
b) 5,000                                               
c) 10,000                                             
d) 20,000.
Answer:b) 5,000   

42. How many Janapadas are mentioned in the Ramayana?

a) 16                                     
b) 18                                                     
c) 25                                                      
d) 27.
Answer:d) 27.

43. The first historical monarch of India was

a) Bimbisara                      
b) Ashoka                                           
c) Mahabadma Nanda  
d) Chandraguptmaurya.
Answer:d) Chandraguptmaurya.

44. The founder of Mauryan dynasty was

a) Bindusara                      
b) Ashoka                                           
c) Chandragupta Maurya             
d) Brihadratha.
Answer:c) Chandragupta Maurya  

45. the ‘Indica’ was composed by

a) Plutarch                         
b) Megasthenes                                              
c) Hiuen Tsang                                  
d) Seleucus.
Answer:b) Megasthenes

46. The characteristic of the Greek city-states were

a) Small-size                     
b) Small population                        
c) huge army                     
d) Monotheism.
Answer:a) Small-size      

47. In the ancient Greek city-states

a) The citizens directly took part in governing the state                                
b) There were no villages
c) There were large empires                                                                                      
d) There was no sing of democracy
Answer:a) The citizens directly took part in governing the state      

48. Among the Greek city-state

a) Athens was a dictatorship                                                                                      
b) Sparta was an oligarchy
c) All the city-states were democratic                                                                     
d) )All the city-states were oligarchies
Answer:b) Sparta was an oligarchy

49. The acropolis was

a) The administrative centre of the polis                                                                             
b) The market place of the polis
c) The court of the democratic polis                                                                        
d) The execution ground of the oligarchic polis.
Answer:a) The administrative centre of the polis    

50. The Jury court of Athens was called

a) Heliaia                             
b) Samiti                                               
c) Archon                             
d) Ephor.
Answer:c) Archon

Also Read : Class 11 ” KARMA” MCQ with answer.

51. The administrative centre located on a hill-top was called

a) Octopolis                       
b) Acropolis                                      
c)Persepolis                      
d) Necropolis.
Answer:b) Acropolis

52.The polis declined after the attack of

a) Macedon                       
b) Roman                                           
c) Egypt                                               
d) Iran.
Answer:a) Macedon 

53. The Janapadas emerged from

a) gotra                                               
b) gram                                                               
c) jana                                  
d) vish.
Answer:c) jana 

54. Patliputra was the capital of

a) Avanti                             
b) Koshal                                            
c) Magadha                       
d) Vriji.
Answer:c) Magadha 

55. The…………….ambassador Magathenes came to the court of Chandragupta Maurya

a) Persian                           
b) Greek                                             
c) Chinese                          
d) Roman.
Answer:b) Greek 

56. The age is called the Golden age of ancient India.

a) Maurya                          
b) Kushana                                         
c) Satsavahana                 
d) Gupta.
Answer:d) Gupta.

57. Who is described as the Indian Machiavelli?

a) Chandragupta Muarya             
b) Kautilya                         
c) Ashoka                           
d) AlauddinKhalji.
Answer:b) Kautilya   

58.What is the central theme of ‘Fatwa-i-Jahandri’?

a) Politics                           
b) Religion                                          
c) Society                            
d) Economics.
Answer:a)Politics  

59.Who is the author of  ‘Fatwa-i-Jahandri’?

a) Islami                              
b) Siraj                                                 
c) Barani                              
d) Afif.
Answer:c) Barani 

60. When did the Caliphate of Bagdad fail?

a) 1112 A.D                        
b) 1206 A.D                                        
c) 1258 A.D                         
d) 1296 A.D
Answer: c) 1258 A.D

61.Which sultan of Delhi was the first one to be given recognition by the Caliph?

a) Qutubuddin Aibak      
b) Iltimish                                            
c) Balban                              
d) Allauddin Khalji
Answer: b) Iltimish  

62.The Mandarin system was begun in China in

a) 305 A.D                           
b) 405 A.D                                          
c) 505 A.D                           
d) 605 A.D
Answer: d) 605 A.D

63. Which emperor started the Mansabdari system?

a) Aluaddin Khalji
b) Akbar                                                         
c) Jahangir                          
d) Shah Jahan
Answer: b) Akbar

64. Other name of Kautilya were

a) Chanakya                      
b)Vishnugupta                                 
c) Shama Shastri              
d) Vishnusharma
Answer:a)Chanakya

65. The book written by Ziauddin Barani is

a) Tarikh-i-Firozshai        
b) Fatwa-i-Jahandri                        
c) Khazian-ul-Futaha      
d) Kitab-ul-Rehala
Answer: a) Tarikh-i-Firozshai   

66.Cicero was

a) A renowned Roman jurist.       
b) A student of Aristotle.                
c) A Roman Ruler.             
d) A roman Judge.
Answer :a) A renowned Roman jurist. 

67. In 1905, Dr.R.Shamashastri discovered the book………..

a)Arthashastra.                
b)Mudrarakshasa.          
c)Rajatarangini.                
d)Fatwa-i-jahandari.
Answer:a)Arthashastra

68.Cicero believed in the …..form of government.

a) Monarchy.                     
b)Republicanism            
c) Oligarchy                         
d) Nihilism/tyranny
Answer:(b)Republicanism

69.The author of book ‘THE PRINCE’is…………..

a)Thomas Cromwell       
b)Machiavelli                   
c)Locke                                
d)Rousseau
Answer:b)Machiavelli   

70.The system of Satrap existed in…………

a)Persia                              
b) Egypt                                               
c) China                                
d)Arabia
Answer:a)Persia         

71. Most of the Roman slaves were

a) Local                                
b) Foreign                          
c) Educated                       
d) Independent.
Answer:b) Foreign 

72.In the Rig Veda,those referred to as ‘Desas’ or Desyus’ were

a) Ksatriyas                        
b) Vaishyas                        
c) Shudras                          
d) Non-Aryans.
Answer:d) Non-Aryans.

73. The Iqta system was introduces by

a) Qutb-ud-din Aibak    
b)Iltutmish                        
c) Razia                                
d) Balban.
Answer:b)Iltutmish

74. Delos was a huge market for buying and selling——-

a) Agriculture goods      
b ) Slaves                             
c) cattle                                               
d) serfs
Answer:b) Slaves

75. A freed slaves called ———-

a) Manomissio                 
b) Libertus                          
c) Verne                              
d) Gladiators.
Answer:b)Libertus  

76.  The teille was a kind of ———— tax.

a) Religious                        
b) Property                        
c) Production                    
d) Income.
Answer:b) Property

77.The ’verna’ system originated in India During the

a) Rig vedic Age                               
b) Later vedic Age           
c) Epic Age                         
d) Age of the protest movement.
Answer: a) Rig vedic Age  

78. How many kinds of marriage are listed in the Arthshastra?

a) 4 type                             
b) 5 type                             
c) 8 type                              
d) 12 type.
Answer:c) 8 type   

79.In ancient Greece, Slaves worked as/in

a) Domestic servants     
b) In mines                        
c) As agriculture worker               
d) As teachers
Answer: c) As agriculture worker 

 80.The tailli was a kind of…… tax

a) Religious        
b)Property         
c)Production     
d) income.
Answer:b)Property  

81.In the Vedic system there were———- castes or varnas

a) 3                                        
b) 4                                       
c) 5                                        
d) 6
Answer: b) 4    

82. The only women ruler of the sultanate period was

a) MumtazMahal            
b) Nurjahan                       
c) Ladli Begum                  
d) Razia.
Answer:d) Razia.

83. The missionaries Ashoka sent to Ceylon to propagate Bhuddism were

a) Mahandira and sanghmitra   
b) Dharamarakshit         
  c) Madhyantarik             
  d)Maharak
Answer:a) Mahandira and sanghmitra   

84. Which sultan of Delhi was the first to receive recognition from the Caliph of Bagdhad?

a) Qutb-uddinAibak       
b) Illtutmish                       
c) Balban                             
d)  Allauddinkhiljiia.
Answer:b)Illtutmish  


85. That there were no slaves in India during the Mauryan period was the opinion of

a) Kautilya                         
b) Fa-Hien                          
c) Magashthenes            
d) Hiuen Tsang.
Answer:a) Kautilya 

86. In the sultanate age the personal slaves if the sultans were called

a) Bandegan-i-chahelgan             
b)Baudegan-i-khas        
c) Dabirkhas      
d) Dewan-i-khas
Answer:b)Baudegan-i-khas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *