The Proposal Multiple Choice Questions (MCQ) with answer for class 12.

The Proposal Multiple Choice questions: The Proposal’ originally titled ‘A marriage Proposal’ is a one act play written by Russian dramatist Anton Checkov. One Act play The proposal is included in WB HS class 12 syllabus. Four MCQs are asked from the Proposal in H.S (class 12) examination. Below is some of the most important MCQ from the proposal.

Complete each of the following sentences choosing the correct option from the alternatives provided.

1) After hearing Lomov’s proposal Chubukov is ‘off his balance’ with

a) joy
b) anger
c) hatred
d) disgust
Answer: a) joy

2) The peasants belonging to Natalya’s Father’s grandfather had the free use of the Meadow’s for

a) thirty years
b) twenty years
c) ten years
d) forty years
Answer: d) forty years

3) Lomov bought the dog from Mironov for

a) 130 roubles
b) 120 roubles
c) 125 roubles
d) 135 roubles
Answer: c) 125 roubles

4) The peasants of Chubukov’s grandfather used to bake bricks for Lomov’s

a) aunt’s grandmother
b) aunt’s grandfather
c) grandfather
d) uncle

5) When Lomov offers the meadows to Natalya, she

a) calls her father
b) agrees to marry him
c) takes the offer as an insult claims to have
d) refuses to marry him
Answer: c) takes the offer as an insult claims to have

6) Lomov claims to have inherited the land from his

a) parents
b) great grand father
c) late uncle
d) late aunt and her husband
Answer: d) late aunt and her husband

7) When Chubukov called Natalya, she was

a) watching clothes
b) shelling peas for drying
c) having lunch
d) instructing her workmen
Answer: b) shelling peas for drying

8) The area of Oxen Meadows is equal to


a) three dessiatins
b) five dessiatins
c) four dessiatins
d) two dessiatins
Answer: b) five dessiatins

9) What is the format of the play ‘The Proposal’ ?

a) one-act play
b) tragedy
c) comedy
d) farce
Answer: a) one-act play

10) Lomov feels a pull during sleeping

a) less than twenty times
b) more than twenty times
c) twenty times
d) nineteen times
Answer: c) twenty times

11) “Excuse me, my precious…” The word ‘precious’ refers to

a) Lomov
b) Natalya
c) Nastasya
d) Mironov
Answer: a) Lomov

12) According to Chubukov, Squeezer was left behind on the Marusissky hunt because

a) he had two defects
b) he was hit with a whip
c) he got twisted by another dog.
d) he was bitten by Guess.
Answer: b) he was hit with a whip

13) Chubukov assumes that lomov has come to

a) ask for his daughter’s hand
b) borrow money
c) argue about the possession of oxen meadows
d) borrow the threshing machine
Answer: b) borrow money

14) Lomov says if he gives himself time to think and hesitate he will never

a) be able to propose
b) be able to marry.
c) be able to claim his right over Oxen meadows
d) be able to prove that Guess is better than Squeezer
Answer: b) be able to marry.

15) Lomov is already

a) thirty-five
b) thirty
c) forty-five
d) forty
Answer: a) thirty-five

16) Lomov might feel ‘pull’ while sleeping

a) twenty-five times
b) twenty-nine times
c) twenty-six times
d) twenty times
Answer: a) thirty-five

17) Stepan Stepanovitch Chubukov is a
a) merchant
b) landowner
c) peasant
d) doctor
Answer: b) landowner

18) Chubukov first addresses Lomov as
a) angel
b) precious
c) treasure
d) darling
Answer: d) darling

19) Lomov wants to drink some water because

a) he was feeling thirsty
b) he was not feeling well
c) he was getting excited
d) he was getting upset
Answer: c) he was getting excited

20) Lomov says, he has come to honoured Stepan Stepanovitch to

a) pay a New year’s Eve visit
b) to trouble him with a request
c) to borrow the threshing machine
d) to argue with Natalya
Answer: b) to trouble him with a request

21)The name of Natalya’s dog is (H.S2016)

a) Guess
b) Gress
c) Squeezer
d)Beaver
Answer: c) Squeezer

22)The name of Lomov’s dog was

a) Guess
b) Beaver
c) Squeezer
d) Gress
Answer: a) Guess

23)Lomov thinks Squeezer should not be more than worth

a) 100 roubles
b) 75 roubles
c) 50 roubles
d) 25 roubles
Answer: c) 50 roubles

24) According to Natalya, Guess was

a) old
b) ugly
c) worn out
d) all the above
Answer: d) all the above

25) Lomov had come to Chubukov’s house in

a) mourning dress
b) formal dress
c) casual dress
d) evening dress.
Answer: d) evening dress.

26)The word ‘pettifogger’ is used for

a) Mironov
b) Chubukov
c) Natalya
d) Lomov
Answer: d) evening dress.

Also Read:
MCQ from Story ‘Strong Roots’
MCQ from the poem ‘Asleep in the Valley’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *